Απεικόνιση Συνοικισμών Προσφυγικής Εγκατάστασης σε όλες τις Ελληνικές Πόλεις
Σύντομη Περιγραφή:
Συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με τις ακριβείς τοποθεσίες των οργανωμένων και μη προσφύγων οικισμών σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις από ένα ευρύ σύνολο πηγών. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτότυπα πολεοδομικά σχέδια των προσφυγικών οικισμών με κύριες πηγές το αρχείο της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων που βρίσκεται σήμερα στη βιβλιοθήκη του ΟΗΕ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Δεύτερον, συμβουλευόμαστε πολεοδομικά σχέδια των ελληνικών πόλεων όπως διατίθενται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τρίτον, χρησιμοποιούμε δευτερογενείς πηγές που περιλαμβάνουν πολεοδομικές/αρχιτεκτονικές μελέτες που είτε μελετούν την ανάπτυξη διαφόρων ελληνικών πόλεων καταγράφοντας την παρουσία προσφυγικών οικισμών είτε έχουν σαν αντικείμενο την εγκατάσταση των προσφύγων στον αστικό ιστό. Τέλος, ελλείψει αρχειακών ή δευτερογενών πηγών εντοπίζουμε προσφυγικούς οικισμούς με τη βοήθεια τοπικών συλλόγων απογόνων προσφύγων, φορείς διατήρησης της ιστορικής μνήμης ανά την Ελλάδα. Συνολικά χαρτογραφούμε 229 προσφυγικές γειτονιές σε 100 Καλλικρατικούς δήμους.
Στοιχεία (Data)
υπό κατασκευήΧάρτες/Γραφήματα



Επαγγέλματα Προσφύγων και Γηγενών 1924
Χάρτες/Γραφήματα
Ονοματεπώνυμα Προσφύγων και Γηγενών στον Δήμο Αθηνών, 1924
Χάρτες/Γραφήματα
Εκλογικά Αποτελέσματα 1932, 1958, 1977, σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων.
Σύντομη Περιγραφή:
Συλλέγουμε δεδομένα για την ακριβή τοποθεσία των εκλογικών για τις εκλογές του 1932, 1958 και 1977. Εντοπίζουμε την ακριβή θέση του εκάστοτε εκλογικού κέντρου χρησιμοποιώντας εφημερίδες της κάθε εποχής μιας και οι τελευταίες για τις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης δημοσίευαν αναλυτικά τις διευθύνσεις των εκλογικών τμημάτων προς ενημέρωση των ψηφοφόρων. Κύριες πηγές για τα σχετικά φύλλα αποτελούν το αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης καθώς αυτό της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Συνδυάζουμε τις τοποθεσίες αυτές με τα αποτελέσματα των εκλογών από τις επίσημες στατιστικές αποτελεσμάτων που διατίθενται από την βιβλιοθήκη της Ελληνική Στατιστικής Αρχής και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στοιχεία (Data)
υπό κατασκευήΧάρτες/Γραφήματα






Μουσουλμανική Παρουσία
Σύντομη Περιγραφή:
Η ερευνά μας αποτυπώνει την παρουσία Μουσουλμάνων στην Ελληνική επικράτεια πριν την αναγκαστική ανταλλαγή πλυθησμών (1923). Σύμφωνα με την Γενική Απογραφή του Πληθυσμού του 1928, 415942 Μουσουλμάνοι (Βούλγαροι και Τούρκοι) αναχώρησαν κυρίως από την Μακεδονία και την Κρήτη. Οι χάρτες αποτυπώνουν την παρουσία των Μουσουλμάνων σε επίπεδο επαρχίας και οικισμού.
Στοιχεία (Data)
υπό κατασκευήΧάρτες/Γραφήματα




Οικισμοί Ελλήνων Ορθοδόξων στην Ανατολία
Σύντομη Περιγραφή:
Η έρευνά μας και η καθολική ψηφιοποίηση του Καταλόγου Αγροτών Προσφύγων (που έλαβαν αγροτική γη) και η μερική (περίπου 43%) ψηφιοποίηση του Καταλόγου Αστών Προσφύγων επιτρέπει την χαρτογράφηση των οικισμών που κατοικούσαν οι Έλληνες στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κιλικία, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη, την Βουλγαρία, τον Καύκασο, την Ουκρανία, την Ρωσία, κα. Ο χάρτης αποτυπώνει 1.850 οικισμούς (1.735 στην Τουρκία) προέλευσης 211.056 οικογενειών από τον κατάλογο αγροτών προσφύγων και 164.617 οικογενειών από τον κατάλογο αστών προσφύγων.
Στοιχεία (Data)
υπό κατασκευήΧάρτες/Γραφήματα

Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1928
Σύντομη Περιγραφή:
Η έρευνά μας η εξ ολοκλήρου ψηφιοποίηση της Απογραφής Γενικού Πληθυσμού του 1928 επιτρέπει την χαρτογράφηση του ποσοστού των προσφύγων ανά οικισμό, επαρχία και νομό στην επικράτεια. Σε συνολικό πληθυσμό 6.204.684, 1.221.849 ήταν πρόσφυγες (19.6%). 151.892 έφτασαν πριν το 1922 και 1.069.957 μετά 1922–3. 50.2% εγκαταστάθηκαν σε πόλεις με πληθυσμό πλέον των 10.000 κατοίκων και 49.8% σε οικισμούς, χωριά, κωμόπολεις και μικρότερες πόλεις.
Στοιχεία (Data)
υπό κατασκευήΧάρτες/Γραφήματα
